🎭 Μια εβδομάδα γεμάτη θέατρο στη Λισαβόνα
👩🦰 Ανακαλύψτε ένα συναρπαστικό άρθρο που έγραψε η συμμετέχουσα, Ανδριάνα-Άννα Τσιότσιου.
Εντρυφήστε στις ζωντανές εντυπώσεις της Ανδριάνας καθώς συμμετείχε σε μια συναρπαστική εβδομάδα γεμάτη θέατρο στη γοητευτική πόλη της Λισαβόνας, στο πλαίσιο του αξιόλογου προγράμματος Theatre In Palm.
Σας προτείνουμε να διαβάσετε παρακάτω την εμπειρία της στην όμορφη πολή της Λισαβόνας!
📍 Μην χάσετε τις συναρπαστικές της γνώσεις και μείνετε συντονισμένοι για τις επερχόμενες εκδηλώσεις του Theatre In Palm!
Κάνοντας τα γενναία όνειρα πραγματικότητα – σε ολόκληρη την Ευρώπη.
🎭Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο έργο Theatre In Palm και ας υποστηρίξουμε μαζί τους ανερχόμενους καλλιτέχνες και ας τους βοηθήσουμε να λάμψουν σε μια διεθνή σκηνή!
«Μια εβδομάδα γεμάτη θέατρο στη Λισαβόνα»
Το ταξίδι ξεκίνησε ήδη τον Φεβρουάριο του 2023, όταν «ξαφνικά» βρέθηκα να συμμετέχω στο online residency που διοργάνωσε το Theatre In Palm, όπου πέντε νέοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, εξ αποστάσεως, με άλλους καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία και το Βέλγιο, με βάση την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Χάρη σε αυτό, πριν από δύο εβδομάδες, από τις 10 έως τις 15 Απριλίου, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, προκειμένου να συμμετάσχω στην Ακαδημία Θεάτρου που διοργανώθηκε και πάλι από το Theatre in Palm και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του JAFest23, το οποίο απευθυνόταν σε νέους Ευρωπαίους καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών.
Μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο και βγήκα έξω, μια εβδομάδα γεμάτη νέες περιπέτειες άρχιζε! Αρχικά, μπήκα στο εργαστήριο μετακίνησης της Elena Vertegel, το οποίο ήταν μια εξαιρετική ιδέα για αρχή, καθώς πραγματικά «διαμόρφωσε» την ενέργεια ολόκληρης της εβδομάδας. Αυτά που κέρδισα από το εργαστήρι ήταν μερικά πολύ χρήσιμα εργαλεία για τις δικές μου παραστάσεις με τις δύο θεατρικές μου ομάδες, στην Ελλάδα.
Αργότερα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με ενδιαφέροντες ανθρώπους στο Εργαστήρι Κουκλοθέατρου που δίδαξε η Maiju-Karolina Tainio. Σε αυτό το 3ήμερο εργαστήριο είχαμε την ευκαιρία να εκφραστούμε με διαφορετικούς τρόπους από ό, τι συνήθως, να νιώσουμε ελεύθεροι και να βρούμε ιστορίες ξεκινώντας από μια έμπνευση της στιγμής και στη συνέχεια να τις εκτελέσουμε με τις μικρές μαριονέτες μας. Επίσης, δημιουργήσαμε τις δικές μας μαριονέτες χρησιμοποιώντας χαρτί κραφτ και φυσικά τις ζωντανέψαμε!
Συνεχίζοντας, ένα άλλο πολύ ωραίο εργαστήριο ήταν αυτό για τη σκηνογραφία, με δάσκαλο τον Miguel Sa Fernandes. Εκεί, έπρεπε να δουλέψουμε πάνω στο θεατρικό έργο No Exit του Jean-Paul Sartre και να φτιάξουμε ένα μοντέλο «πρώτου βήματος» της σκηνογραφίας που θα χρησιμοποιούσαμε για να παίξουμε το έργο. Το ενδιαφέρον μέρος δεν ήταν μόνο να δουλέψω πάνω στο μοντέλο μου, αλλά και να ακούσω τις ιδέες των άλλων συμμετεχόντων και πόσο διαφορετικοί ήταν όλοι, ακόμα κι αν ήταν ακριβώς το ίδιο έργο στο ίδιο ακριβώς μέρος. Ξεκινώντας από την παρουσίαση της ιδέας μου, την οποία είμαι πολύ ευτυχής να πω ότι ο καθηγητής βρήκε πραγματικά καινοτόμο και τη συζήτηση που ακολούθησε, έχω κερδίσει κάποιες γνώσεις που θα με κάνουν καλύτερο ως δραματουργό ενώ συνεργάζομαι με σκηνοθέτες.
Τέλος, αισθάνομαι πολύ ευγνώμων που παρακολούθησα επίσης το εργαστήριο Poetry Film με τη σκηνοθέτιδα Janet Lees. Εκεί είχα την ευκαιρία να δω κάτι εντελώς νέο για μένα. Δηλαδή να κάνουμε ταινίες με πολύ απλά εργαλεία, όπως ακόμα και την κάμερα των κινητών μας, χρησιμοποιώντας ποιήματα, ήχους και εικόνες! Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είχαμε το χρόνο να μιλήσουμε για αυτό το νέο είδος κινηματογράφου και να συζητήσουμε τα έργα ορισμένων συμμετεχόντων και άλλων καλλιτεχνών. Αυτό το μάθημα έδωσε κάποια πραγματικά καλή τροφή για σκέψη για να δω τι να κάνω στη συνέχεια με την τέχνη μου!
Εκτός από όλα αυτά τα σπουδαία εργαστήρια, από το JAFest23 και την Ακαδημία Θεάτρου δεν έλειψε καθόλου το πιο σημαντικό πράγμα σε ένα φεστιβάλ: οι εκδηλώσεις δικτύωσης! Οι διοργανωτές και ιδιαίτερα ο Suresh Nampuri και η Georgia Beckmann είχαν κανονίσει για εμάς συναντήσεις στο Teatro do Bairro, όπου είχαμε το χρόνο και το χώρο να συναντηθούμε, να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες για την τέχνη και τη σύγχρονη κατάστασή της. Επίσης, υπήρξαν μερικές σπουδαίες παραστάσεις που διοργανώθηκαν για εμάς από καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Αυτό μας βοήθησε όχι μόνο να αναγνωρίσουμε τη δουλειά που έγινε και το επίπεδο των καλλιτεχνών (οι οποίοι ήταν επίσης συμμετέχοντες σε ορισμένες καταστάσεις) αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας εκεί είχαμε πραγματικά κάτι κοινό και αυτό ήταν η αγάπη για την τέχνη μας.
Επιπλέον, μας είχαν προγραμματίσει μια ξενάγηση βασισμένη στον ποιητή Φερνάντο Πεσσόα με ξεναγό τη σύγχρονη ποιήτρια Κιάρα Χρυσαφούλη που μας μίλησε για την ξεχωριστή -σχεδόν ιδιόρρυθμη- προσωπικότητα του Πεσσόα, μοιράστηκε λεπτομέρειες για τη ζωή του και διάβασε μαζί μας μερικά από τα ωραιότερα ποιήματά του.
Κλείνοντας, το επίπεδο των εργαστηρίων δεν ήταν πολύ δύσκολο ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν εύκολα σε κάποιο από αυτά αλλά πέρα από όλα τα «εμπόδια» που είχαμε όλοι μας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, νομίζω ότι το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι γνωριστήκαμε και ήρθαμε κοντά με καταπληκτικούς ανθρώπους, με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια τέχνη και φτιάξαμε τις δικές μας μικρές ομάδες και ονειρευτήκαμε μαζί μελλοντικές συνεργασίες!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους σκέφτηκαν αυτή την εβδομάδα στη Λισαβόνα και σε όλους εκείνους που την έκαναν καταπληκτική!
Ανδριάνα-Άννα Τσιότσιου.